top of page

Γιατί να ασχοληθεί το παιδί μου με το Tae Kwon Do

Το Tae Kwon Do συμβάλλει γενικά στην ανάπτυξη της αντοχής και της ευελιξίας, τόσο σωματικά όσο και νοητικά, επιτρέποντας στους αθλητές να θέσουν στόχους και να επιμένουν για να τους επιτύχουν.

Αυτή η αποφασιστικότητα θα βοηθήσει τα παιδιά και σε άλλους τομείς, προάγοντας την πειθαρχία και τις καλές συνήθειες στη μάθηση.
Να θυμάστε ότι το Tae Kwon Do είναι μια πολεμική τέχνη που βασίζεται στο χτύπημα με τα πόδια και τα χέρια, με αρχές όπως η ευγένεια, η ακεραιότητα, η επιμονή, ο αυτοέλεγχος και το αδάμαστο πνεύμα.


Η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί Tae Kwon Do είναι περίπου 4 ετών.

Σε αυτή τη φάση, τα παιδιά έχουν ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσουν πολλές από τις φυσικές δεξιότητες που απαιτούνται.

Σε κάθε περίπτωση, οι προπονητές αξιολογούν τις ικανότητες των παιδιών και φυσικά δεν αποκλείεται η ένταξη ενός μικρότερου σε ηλικία παιδιού.


Η πρακτική του Tae Kwon Do, όπως και κάθε άλλης πολεμικής τέχνης, απαιτεί αφοσίωση.

Καθώς το παιδί μεγαλώνει και εμπλουτίζει τις γνώσεις του στην άσκηση, θα χρειαστεί να αφιερώσει ακόμη περισσότερο χρόνο στην προπόνηση.


Οι γονείς πρέπει να είναι υποστηρικτικοί προς τα παιδιά τους και να τα ενθαρρύνουν σε αυτήν την πορεία.

Φυσικά οφέλη για τα παιδιά

Η πρακτική του taekwondo φέρνει βελτιωμένη ελαστικότητα, αντοχή, συντονισμό ως φυσικά οφέλη. Επιπλέον, καθώς πρόκειται για ένα άθλημα μάχης, βελτιώνει τα αντανακλαστικά, αυξάνει την καρδιαγγειακή αντοχή και ενισχύει την ευαισθητοποίηση του σώματος.


Άλλα φυσικά οφέλη περιλαμβάνουν τη βελτίωση της συντονισμένης λειτουργίας και τον έλεγχο πολλών βασικών κινήσεων, τα οποία θα επιτρέψουν στο παιδί να εκτελεί με επιτυχία άλλες αθλητικές δραστηριότητες στο μέλλον.

 

Ένα από τα πλεονεκτήματα του taekwondo είναι ότι βελτιώνει τον χαρακτήρα των παιδιών. Παρατηρούνται σημαντικές βελτιώσεις σε αγόρια και κορίτσια που είναι πολύ επιθετικά.

Αποκτούν ψυχραιμία και πιο συνειδητή στάση.


Το Tae Kwon Do συνιστάται ιδιαίτερα για παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση συμπτωμάτων όπως η υπερβολική δραστηριότητα και η ανυπομονησία.

Στον αντίποδα, τα πιο εσωστρεφή και συνεσταλμένα παιδιά αποκτούν αυξημένη αυτοπεποίθηση, πρωτοβουλία και αυτοεκτίμηση.


Παρά το γεγονός ότι το Tae Kwon Do είναι ένα ατομικό άθλημα, οι μαθητές συμμετέχουν σε ομαδικές προπονήσεις όπου προωθείται η συνεργασία και τονίζεται η σημασία της συμμετοχής κάθε παιδιού στην ομάδα.

 

Οφέλη του taekwondo στην ψυχολογία και στη γνώση

Το Tae Kwon Do δεν είναι μόνο ένα άθλημα δύναμης ή μάχης, όπως πολλοί γονείς πιστεύουν, αλλά αντιπροσωπεύει μια στάση του νου.


Όπως και άλλα αθλήματα και κλάδοι, το Tae Kwon Do αυξάνει την παραγωγή ντοπαμίνης, σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης σε επίπεδο εγκεφάλου, προκαλώντας θετικές αλλαγές στην ικανότητα προσοχής των παιδιών, τα οποία συχνά επιδεικνύουν βελτίωση και στις σχολικές τους επιδόσεις.


Ένα από τα βασικά πρότυπα του Tae Kwon Do είναι ο σεβασμός.
Σεβασμός προς την οικογένεια, τους προπονητές και τους συμπαίκτες.

Παρόλο που διδάσκονται τεχνικές επίθεσης και αυτοάμυνας στην πράξη, εάν γράψετε το παιδί σας σε έναν καλό Σύλλογο και καλλιεργήσετε και στο σπίτι όλες αυτές τις αξίες, το παιδί θα κατανοήσει ότι πρέπει να χρησιμοποιεί την ικανότητά του αυτή μόνο όταν είναι απαραίτητο.


Με την εξάσκηση, τα παιδιά αποκτούν τη δεξιότητα να προβλέπουν τις κινήσεις του αντιπάλου και να αναγνωρίζουν πότε μια κίνηση δεν εκτελείται σωστά. Η ανάλυση αυτή θα μπορέσει να εφαρμοστεί και σε άλλους τομείς.


Ενημερωθείτε για το ολυμπιακό άθλημα του Tae Kwon Do και για τα τμήματα του Α.Σ. ΔΙΑΣ Λάρισας.
Ένας από τους ιστορικότερους Συλλόγους του Tae Kwon Do!

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page