Η ιστορία του ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ

Περιληπτική ιστορική αναδρομή

Το Κορεάτικο έθνος ιδρύθηκε από φυλές που μετανάστευσαν από την Μογγολία προς τον Νότο στην χερσόνησο που σήμερα είναι γνωστή ως Κορέα. 

Η ανάπτυξη του Κορεατικού έθνους προχώρησε μέσω διαφορετικών δυναστειών Koguryo, Paekche, Silla, Koryo και YI. 

 

Τρεις από αυτές τις δυναστείες υπήρξαν ταυτόχρονα σε διαφορετικές περιοχές της Κορέας και η περίοδος αυτή είναι γνωστή ως η «εποχή των τριών Βασιλείων». Αυτές οι δυναστείες ήταν:

  • Koguryo (37 π.Χ.-668 μ.Χ.) στο Βόρειο τμήμα της χερσονήσου και απλωνόταν στα Νότια και Δυτικά μέρη της Μαντζουρίας

  • Paekche (18 π.Χ.-660 μ.Χ.) στο Κεντρικό και Δυτικό τμήμα της χερσονήσου

  • Silla (57 π.Χ.-936 μ.Χ.) στο Νότιο και Ανατολικό τμήμα της χερσονήσου

 

Η Δυναστεία των Silla νίκησε τις Koguryo και Paekche ενοποιώντας το Κορεάτικο Έθνος σε ένα κράτος το 66 μ.Χ.. Κατά την διάρκεια της περιόδου αυτής, η φορεσιά αποτελούνταν από χαλαρό παντελόνι και σακάκι σε συνδυασμό με μια ζώνη στη μέση, και ήταν συνηθισμένο και στα τρία Βασίλεια. Έμοιαζε δηλαδή με τις στολές Tae Kwon Do του σήμερα!

Στο Βασίλειο Paekche μάλιστα, οι ανώτεροι στρατιωτικοί φορούσαν ζώνες διαφορετικού χρώματος για να δείξουν την τάξη τους.

Στις 30 Νοεμβρίου του 1972, ιδρύεται το Kukkiwon, γνωστό και ως παγκόσμιο κέντρο του Taekwondo στην περιοχή Gangnamgu στην Σεούλ της Νότιας Κορέας.

Στις 28 Μαΐου του 1973 ιδρύεται η World Taekwondo Federation (WTF) η οποία ρυθμίζει τα θέματα των αγώνων και είναι μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).

Το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα Tae Kwon Do έλαβε χώρα στην Σεούλ το Μάιο του 1973.

Η WTF προώθησε το Taekwondo σαν άθλημα σε όλο τον κόσμο κάνοντάς το Επίσημο Ολυμπιακό Άθλημα το 2000 στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϊ, αφού προηγήθηκε η παρουσίασή του σαν άθλημα επίδειξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988 και του 1992 της Βαρκελώνης.

Το Tae Kwon Do ξεκίνησε στην Ελλάδα στην Αθήνα το 1969 και στην Θεσσαλονίκη το 1970. Αναπτύχθηκε με ατομική πρωτοβουλία και αργούς ρυθμούς στην δεκαετία του 1970. Τον Δεκέμβριο του 1979 αναγνωρίσθηκε ως επίσημο άθλημα από την Πολιτεία (Γ.Γ.Α.) και εντάχθηκε στην δύναμη του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. με μόλις 11 Σωματεία σε όλη την Ελλάδα. Η ανάπτυξη που ακολούθησε ήταν ραγδαία. Το 1987 τα Σωματεία ξεπέρασαν τα 40 και η Πολιτεία έκανε αποδεκτό το αίτημα να ιδρυθεί η 23η Ομοσπονδία, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ (ΕΛ.Ο.Τ.).

Η ΕΛ.Ο.Τ. ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα με αποτέλεσμα το άθλημα να αναπτυχθεί με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Τα ενεργά Σωματεία σήμερα ξεπερνούν τα 500 και λειτουργούν σε κάθε μακρινή γωνιά της Ελλάδας, ακόμη και σε χωριά ή σε μικρά νησιά.

Η ΕΛ.ΟΤ. διαθέτει δύο Ενώσεις: την Ένωση Βορείου Ελλάδος και την Ένωση Νοτίου Ελλάδος. 

πηγή: Σχολή προπονητών Γ.Γ.Α. 2018-2019

μάθημα: Ιστορία ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ

καθηγητής: ΓΚΟΤΣΗΣ Α.